Chinese geneeswijzen
YU YI TANG

Centraal binnen de Traditionele Chinese Geneeswijzen staat het cultiveren van de Drie Schatten – San Bao – te weten Jing (het fysieke lichaam), Qi (de levensenergie) en Shen (de geest) om een lang, gezond en gelukkig leven te waarborgen. De Traditionele Chinese Geneeswijzen kent daartoe oorspronkelijk acht pijlers:

  1. Voeding en Ademhaling – Uw dagelijkse shot Qi (energie).
  2. Beweging [ =Yang] – Martial Arts zoals Wushu, Kongfu, Taiji, Qigong, Daoyin – Leven is bewegen.
  3. Rust [=Yin] – Slaap – Meditatie en Zelfreflectie – Wie zichzelf begrijpt, begrijpt het leven.
  4. Communicatie – Uitwisseling en Aanraking – De mens is een sociaal wezen.
  5. Chinese Voedingsleer volgens de Wu Xing (5 Elementen) en Chinese Kruidentherapie Zhong Yao.
  6. Zhen Jiu Chinese Klassieke Acupunctuur.
  7. Tuina Traditionele Chinese massagetherapie en aanvullende technieken (cupping/moxa/guasha).
  8. Feng Shui (Chinese ruimtelijke wetenschappen; de interactie tussen de mens en zijn omgeving), Ming Shu (Chinese astrologie) en Yi Jing (Chinese cosmologie).
Feng-shui

Holistische zienswijze

Al deze pijlers zijn gebaseerd op een en dezelfde holistische zienswijze van innerlijke harmonie en evenwicht tussen de complementaire krachten Yin en Yang. De laatste vier zijn afgeleid van de eerste vier en worden met name therapeutisch toegepast. Ze vereisen specialistische kennis en vaardigheden. De eerste vier zijn echter essentieel. Bij elke disbalans van lichaam en/of geest dient men als eerste aandacht te besteden aan deze eerste vier gebieden. Onder het kopje TCM practices zal op onze website hier dieper op worden ingegaan.